Skip to main content

KROATIA

Split

Antoisaa purjehdusta ja uskomaton määrä suojaisia poukamia

Paikalliset kutsuvat kotimaansa merialueita ’kauneuden labyrintiksi’. Ajatus perustuu mahtavaan määrään saaria, suojaisia lahtia ja poukamia. Joku on joskus sanonut, että aluetta voisi verrata omalla tavallaan kotimaamme saaristomereen. Kroatia onkin yksi maailman suosituimmista purjehduskohteista.

Kroatiassa on johdonmukaisesti kehitetty purjehduslomailun palveluita, kuten täyden palvelujen marinoita ja tukemalla saariston matkailupalveluita. Reittien varrella osuu paljon kiintoisia ja todella hienoja kohteita. Suosituimmista yöpymiskohteista kannattaa varata paikka etukäteen.

Split – runsaasti kiehtovia kohteita, joissa purjehduksen ilon lisäksi syntyy hienoja kokemuksia

Split on suurin Dalmatian rannikon kaupungeista ja yksi vanhimmista. Sieltä lähtiessä vaihtoehtoisia lähtösatamia on useita, riippuen siitä mistä mieluisa vene löytyy. Lentokentän läheisyys on monille mukava yksityiskohta.

Alue on aikoinaan kuulunut Venetsiaan ja siksi täältäkin löytyy paljon venetsialaisvaikutteisia pieniä kaupunkeja. Aikoinaan Adrianmerta on kutsuttu Venetsian lahdeksi. Lähtösatamista yksi erityinen on tunnelmallinen Trogir. Siellä vanha kaupunki on omassa saaressa, joka yhdistyy pienellä sillalla kaupungin uuteen osaan.

Ehkei yllätys, mutta Splitin kiehtovin alue lienee vanha kaupunki. Sen upein nähtävyys on Rooman keisari Diocletianuksen palatsi. Palmujen reunustamat rantabulevardit kahviloineen ja ravintoloineen ovat myös ehdottomasti tutkimisen ja tutustumisen arvoisia paikkoja.

Splitin lähtösatamista lähtijöille avautuu mielenkiintoinen purjehdusalue monine kohteineen. Halusi sitten yöpyä luonnonsatamissa tai joistakin monista pienistä kaupungeista ja kylistä. Tässä esimerkkeinä muutamia: Hvar. Vis. Korcula.  Ja luonnonsatamista vaikkapa erityisen kauniiksi mainittu Bracin saaren länsipäässä sijaitseva poukama, luoteeseen Povljan kylästä.

Hvar on kuuluisa monimuotoisesta rantaviivastaan, puhtaista rannoistaan, koskemattomasta luonnostaan sekä laventelin, oliivipuiden ja viinin tuoksusta. Hvarin saarella arvioidaan olevan eniten aurinkotunteja Euroopassa!

Vis on etäisin tämän purjehdusalueen, Keski-Dalmatian saarista. Se on myös viimeisin matkailijoille avautunut saari. Luonnoltaan erittäin kauniin saaren teki lopulta laajasti tunnetuksi suosittu elokuva, Mamma Mia. Visin saaren hienoista rannoista ehkä kuvauksellisin on kahden kallioseinämän välissä ’piilotteleva’ Stinivan ranta.

Korcula on oma, aivan erityinen saari alueella, mukaan lukien saaren pääkaupungin ’pikku-Dubrovnikiksi’ kuvailtu vanha kaupunki. Saari on suosittu, joten sinne kannattaa rantautua ajoissa. Yksityiskohtana purjehtijoille kerrottakoon, että tutkimusmatkailija Marco Polo on syntynyt Korculan saarella, joka silloin oli osa Venetsian aluetta. Upeita kohteita siis riittää purjehtivien löytömatkailijoiden valittavaksi.

Reittiehdotus

Splitin ympäristöstä voit purjehtia Dalmatian pohjoisosaan Kornatin saaristoon, joka on suojeltua kansallispuistoa. Saaristoon kuuluu 140 saarta, ja se on Välimeren tihein saaristo. Saarilla löytyy satoja luonnonlahtia ja poukamia. Jos nämä eivät riitä, voit jatkaa vaikkapa historialliseen Zadarin kaupunkiin asti.

Myös purjehdusalue Splitistä kaakkoon tarjoaa useita idyllisiä kohteita, kuten Vrboskan kylän viinikellarit, Hvarin saaren pääkaupungin Hvarin venetsianaikaiset rakennukset ja ja ajan sileäksi hiomat mukulakiviset torit.

Splitistä ehtii myös viikon aikana vierailla etelämpänä vaikka Lastovon saarella ja Korculan länsiosassa Vela Lukan kaupungissa. Tai Vela Lukasta pari mailia ulompana suurella Gradinan luonnonlahdella, josta kuitenkin löytyy ainakin yhden ravintolan kiinnityspoijut.

Reitti 1 (Trogirin ympäristö)

 • 1. päivä Seget Donji/Trogir – Solta/Maslinica (8 M)
 • 2. päivä Maslinica – Vis/Komiža (22 M)
 • 3. päivä Komiža – St Klement/PalMzana (21M) PalMzanasta taxiveneellä vierailu Hvariin
 • 4. päivä Palmizana – Hvar/Vrboska (21 M)
 • 5. päivä Vrboska – Brac/Mlna (21 M)
 • 6. päivä Milna – Seget Donji/Trogir (15 M)

Split, Kroatia

 • Lähtösatamat keskellä upeaa purjehdusaluetta
 • Kroatian kaunis ja vehreä luonto
 • Upea ruokakulttuuri erityisesti kalaruuan ystäville
 • Yksi Euroopan kauneimmista rannikoista
 • Upea merenkäynnin kulttuuri ja vanhat kaupungit
 • Lyhyt lento
Vanhan venetsian ajan kaupunki Hvar on erittäin viehättävä sokkeloisine pikkukatuineen. Yksi Kroatian kuuluisimmista kaupungeista kuhisee matkailijoita päivisin, mutta purjehtijat pääsevät kokemaan kaupungin hiljaisuuden päiväturistien poistuttua. Kaupungin satamaan saa harvoin paikkoja. Hyvä vaihtoehto onkin yöpyä Palmitsanan ACI marinassa ja lähteä sieltä illallistamaan kaupunkiin vesibussilla. Reippaimmat kävelevät ylös linnoitukselle ottamaan kuvia kaupungista ylhäältä päin.

Pyydä tarjous

  Välimerellä päivät kuluvat aina rattoisasti, missä sitten seilaammekin.

  HessuOnSail

  Purjehduskokemus täällä on hieno yhdistelmä vanhaa, historian havinaa ja uutta, toimivaa ja modernia.

  Splitin kiehtovin alue on vanhakaupunki, jonka upein nähtävyys on Rooman keisari Diocletianuksen palatsi.

  Splitin alueelta löytyy useita lähtösatamia: Splitin ACI marina, Seget Donjin marina, Trogirin marina ja Soltan saarella oleva Rogacin marina.

  Lyhyen lentoyhteyden päästä löytyy yksi Välimeren upeimmista purjehdusalueista.